Paellans historia

Paella är en maträtt med ursprung i Spanien som nu är spridd till många länder. Den är baserad på ris blandat med skaldjur och kyckling samt kryddat med saffran. Rätten har fått sitt namn av kärlet den tillagas i, efter valencianskans ord för stekkärl. 

Ursprungligen är paella en husmanskost med en bas av ris och råvaror som har funnits till hands. Invandrade araber började odla ris i området kring Valencia redan under tidigt 700-tal, och rätten fick sitt namn av det lokala ordet för stekkärl – paella. En paellapanna är platt, rund och har i regel två handtag. Paellan som rätt definierades sannolikt i eller runt staden Valencia under 1700-talet. 

Paellan tillreds i en panna. Den brukar vara 7 till 12 cm djup och rund med en diameter på minst 30 cm. De allra största paellapannorna kan ha en diameter på flera meter, men för normalt familjebruk är de cirka 50-60 cm. Paella tillreds traditionellt över öppen eld, men idag används ofta gas som värmekälla.

Paella är likställt med söndagsmiddag för många familjer i Valencia. Man gör även stora paellor vid festligheter och bjudningar och då kommer de allra största paellakärlen till bruk. Paellan äts traditionellt direkt från pannan.

Till paellan brukar det serveras vitt lantbröd (pan, spansk motsvarighet till baguette) och aioli. Olika typer av drycker fungerar, men ett väl kylt rosévin kan göra sig bra till de flesta av varianterna.

PocoLocoPaella

Andreas & Johan